'Kun lapset kuitenkin räpläävät sitä ruutua koko ajan, niin tuotetaan siihen silmien eteen jotain mistä on elämässä oikeasti jotain hyötyä.'
- Perttu Terho

Opetusvideoita Scratchista
Tässä artikkelissa on 5-15 minuutin mittaisia opetusvideoita, jotka kertovat mitä oikein on ohjelmointi ja miten pääsee vauhtiin Scratch-ohjelmointiympäristön kanssa. Videot aloittavat alkeista mutta toivon mukaan lopussa sinulla on aivan kirkas ajatus siitä, miten ohjelmoidaan ja mitä kaikkea kivaa voisi Scratchilla tehdä.

Olet sitten koululainen joka haluaa päästä koodaukseen sisälle tai opettaja jonka pitäisi opettaa oppilaille koodausta mutta ohjelmointi ei ole sinulle tuttua, tämä materiaali on juuri sinulle! Tai kuka tahansa joka haluaa oppia koodaamaan. Aivan välttämätön taito nykypäivänä, sanoisin!

Jos Scratch ja ohjelmointi on sinulle uutta, suosittelen katsomaan videot läpi järjestyksessä. Jos jokin asia on jo tuttu, voit hypätä nopeammin eteenpäin sinua kiinnostavaan aihealueeseen.

Mitä on ohjelmointi?



Tämä video kertoo lego-ukon voimin, mistä ohjelmoinnissa on oikein kyse. Käytännössä ohjelmointi on aika helppo juttu: se on käskyjä, silmukoita, ehtolauseita ja muuttujia.



Scatch ympäristöön tutustuminen



Seuraavassa videossa kuvataan mistä Scratchin löytää, miten käyttöliittymä toimii ja mitä selaimessa kannattaa ottaa huomioon, jotta Scratch toimisi hyvin.



Käskyjä ja silmukoita



Seuraavalla videolla lähdetään liikuttamaan kissaa eteenpäin ja kääntämään rintamasuuntaa. Samoin silmukat ja vihreä lippu tulevat tutuksi.



Koordinaatisto



Videolla muistellaan mikä olikaan X-Y-koordinaatisto ja miten Scratchissa käskytetään hahmoja ylös, alas ja sivuille.



Hahmon liikuttelu



Seuraava video esittelee sen, miten käyttäjä pääsee ohjaamaan hahmoa, joko nuolinäppäimillä tai hiirellä.



Ehtolauseet ja ensimmäinen peli



Seuraavaksi tehdään ensimmäinen peli, jossa kissa kerää omppuja. Tämän myötä tulee tutuksi ehtolauseet (jos kissa osuu omenaan niin..)



Muuttujat



Video esittelee muuttujat monelta kantilta: mitä kaikkea niillä voi tehdä ja miten ja miksi niiden arvoja muutetaan.



Peli, jossa tarvitaan kaikkea opittua



Seuraavaksi rakennetaan peli, jossa kerätään putoilevia omenoita koriin. Pelissä tarvitaan oikeastaan kaikkia ohjelmoinnin juttuja, joten se on hyvä esimerkki miten käskyjä, silmukoita, ehtoja ja muuttujia yhdistellään jotta saadaan toimiva peli.

Jos haluat katsoa koodia lähempää, pelin voit adata tästä (klikkaa oikealla ja lataa koneelle). Pikaohje ohjelmien lataamiseen löytyy alempaa.



Ohjelmien tallennus ja lataaminen



Pieni video siitä, miten Scratch-ohjelmia tallennetaan paikalliselle kovalevylle ja ladataan sieltä.



Matikkapeli-esimerkki



Seuraavaksi rakentuu peli, jossa pelaajalta kysellään yhteenlaskuja. Tässä tarvitaan taas tuttuja osasia, hiukan eri järjestykseen laitettuna. Koodin voit ladata tästä.



Matikkapelin jatkokehitystä



Viritetäänpä edellisen videon peliä siten, että se kyselee yhteen- ja vähennyslaskuja. Vähän tarvitaan koodin viritystä, seuraava video näyttää millaista. Koodin voit ladata tästä.



Lohkot ja kaahailupeli



Lohkot ovat erittäin käteviä, jos samaa koodia tarvitsee monessa kohdassa. Tässä videossa luodaan kaahailupeli, jossa ötökkää ohjataan hiirellä ympäri rataa. Koodin voit ladata tästä.



Ajanotto ja koodin siistimistä lohkojen avulla



Tässä videossa edellisen videon peliin lisätään ajanotto, ja näytetään, kuinka lohkojen avulla koodista saa pajon nätimpää ja luettavampaa. Koodin voit ladata tästä.



Hahmojen kloonaus



Seuraavalla videolla tutkitaan, miten kloonataan hahmoja, eli luodaan ajon aikana uusia kopioita hahmoista.

(videon loppupuolella voit kuulla taustalla kun pyykkikone päätti ruveta linkoamaan. Samoin video katkesi 5 sek liian aikaisin, videolta vielä jäi puuttumaan sana ”joo”).



Scratchin hahmo- ja taustaeditori



Seuraava video esittelee Scratchin hahmo- ja taustaeditorin ominaisuuksia ja kuinka sillä luodaan grafiikkaa peleihin ja ohjelmiin.

Tämä video ei siis suoranaisesti opeta mitään ohjelmoinnista, mutta editorin toiminta on hyvä tuntea, koska grafiikka on kuitenkin tärkeä osa pelejä.



Viestit



Viestit ovat keino kommunikointiin hahmojen välillä. Tällä lyhyellä videolla aiemmin esiteltyyn matematiikkaharjoituspeliin lisätään balleriina, joka tanssii joka kerta kun vastaus on oikein.



Scratch-tunnukset



Seuraava video näyttää, kuinka luodaan Scratch-tunnukset (ehkä vähän vähemmänkin tarkka kuvaus olisi riittänyt), mitä hyötyä niistä on, miten projekteja jaetaan ja liitetään studioihin ja onko Scratchin opettaja-tunnuksista hyötyä.



Näppäimistöllä ohjaaminen



Scratchissa voi näppäinpainalluksia lukea kahdellakin eri tavalla. Seuraavassa lyhyessä tietoiskussa esitellään nämä kaksi keinoa, niiden erot ja mihin tilanteisiin niitä kannattaa käyttää.



Kehittyneemmät matemaattiset funktiot



Mikäli tarvitset Scratchissa kehittyneempää matematiikkaa, on tähänkin varsin hyvät mahdollisuudet Scratchissa. Tähän auttaa erityisesti yksi palikka, joka esitellään seuraavalla videolla.



Jos olet päässyt tänne asti, olet jo pitkällä Scratchissa! Hyvä hyvä!

Tältä sivustolta löydät tietoa Perttu Terhon (alias Paleleva Pingviini) edesottamuksista, peliprojekteista ja muista.

Sivustolla esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään erityisen tahon kantoja.

Kysyttävää, kommentoitavaa: paleleva.pingviini@gmail.com